Muzikaal leider en orkest

Adrián Rodríguez Van der Spoel  muzikaal leider 

Adrian (Large)

Adrán werd geboren in Rosario, Argentinië.
Afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam in koordirectie en compositie bij Daniël Reuss en Daan Manneke.
Zijn veelzijdigheid als muzikant heeft hem op een zeer bijzondere plaats gezet als dirigent, zanger, gitaarspeler en slagwerkspeler. Hij werkte met ensembles als Elyma, La Sfera Armoniosa, Capella Amsterdam, Hollands Baroque Society, Anthonello (Tokyo) en L’Arpeggiata en met de gambist Paolo Pandolfo.
Hij is dirigent en oprichter van Música Temprana, een ensemble gewijd aan de interpretatie van Spaanse en Latijns-Amerikaanse oude muziek.
Een groot deel van het repertoire van Música Temprana is het resultaat van zijn transcripties en onderzoek.
Inmiddels heeft hij een boek gepubliceerd over dit onderwerp: Bailes, tonadas & cachuas. The music of the 18th century Codex Trujillo del Perú (Deuss Music, 2014).
Als dirigent heeft hij zich gemanifesteerd in belangrijke festivals over de hele wereld: o.a. Before 1800 (New York); Latino Music Festival (Chicago) Festival Oude Muziek Utrecht; Musica Sacra Maastricht; Festival van Vlaanderen; Borealis (Noorwegen); Festival de Chiquitos (Bolivia); Early Music Festival Stockholm; Mejiro Barok (Japan), Vaanta Barokki (Finland) en Festival Bach de Rosario (Argentinië).
Hij dirigeerde in de opening van het Festival Oude muziek 2005 het 40- stemmige motet Spem in alium en in datzelfde festival de geënsceneerde Ensaladas van Mateo Flecha, en in 2014 met regie van Adrián Zwarztein, La Festa met muziek van Bachieri in het Oostenrijks festival Trigonale.
Hij is docent polifonie in het Koninklijk Conservatorium, en oude muziek specialiteit van het Dirigenten Cursus Kurt Thomas.
Hij is gastdirigent geweest van het Nationaal Jeugd Koor, Pro Música de Rosario (Argentinië) en Contrapunt en Anthonello (Japan), en dit jaar wordt hij de “artist in residence” in de Italiaanse Festival Gl’Invaghiti, in Piemonte.

 

Het orkest voor “Il BOSCO DELL’ AMORE”

logologo Música Temprana            MusicaTemprana_Yellow_SimonVanBoxtel

Het orkest bestaat uit een groot aantal leden van Música Temprana en hun repertoire dat zij over het algemeen spelen bestaat uit het de periode van de Renaissance en de Barok. Vanaf de oprichting in 2001 heeft Música Temprana baanbrekende programma’s gebracht met muziek uit Boviliaanse missieposten, Peruaanse straatmuziek uit de 18e eeuw en de muzikale voorgeschiedenis van de beroemde Misa Criolla.
Het repertoire van het ensemble is veelal het resultaat van het eigen onderzoek van de dirigent en oprichter, Adrián Rodríguez Van der Spoel.
Sinds het eerste concert in 2001, bracht het ensemble zes cd-opnames uit en heeft het optredens verzorgd in belangrijke gespecialiseerde festivals, zoals het Festival Oude Muziek van Utrecht, de Trigonale in Oostenrijk, het Oude Muziek Festival in Stockholm, Laus Polyphoniae en het Festival van Vlaanderen in België, het Mozart Festival in Rovereto (Italië) en Musica Sacra in Maastricht. Verder heeft Música Temprana verschillende concerttournees gedaan in Latijns-Amerika, met name in Bolivia, Costa Rica, Argentinië en Ecuador.

Foto van een bepaalde samenstelling van het orkest met de  oprichter Adrián Rodríguez Van der Spoel .

Musica Temprana Quito

 

%d bloggers liken dit: