Jos Groenier- regisseur

Jos-av_sonneveld_cc_20131015-033

foto – AV Sonneveld

Jos Groenier Studeerde theaterontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, vervolgens post-academisch scenografie bij Nicolaas Wijnberg, aan de Jan van Eyck academie, Maastricht.

Studeerde klassiek slagwerk aan conservatorium te Arnhem en speelde in een reeks ensembles; van pop, tot jazz en klassiek.

Na Maastricht volgde een studie Kunstgeschiedenis aan de Rijks-Universiteit Utrecht.

Assisteerde tijdens zijn studietijd de Belgische ontwerper en opera-regisseur Rudolf Corens bij tal van opera-, theater- en televisieproducties in Nederland en buitenland.

Speelde/regisseerde menige jaren een commedia de’ll arte project op de kleine pleinen van Venetië.
Was mede-oprichter van de Utrechtse Theater Initiatieven, dat in de zomermaanden grootschalige locatie projecten realiseerde in Utrecht.

Werkt sinds 1982 als zelfstandig ontwerper en sinds 1984 tevens als regisseur.
Maakte onder andere voorstellingen voor: Utrechtse Theater Initiatieven, Holland Festival Oude Muziek, Camerata Trajectina, de Haagse Comedie, Toneelgroep de Appel, Het Nationale Toneel, Theater van het Oosten, de Paardenkathedraal, Joop van den Ende Theaterproducties, en tal van vrije producenten.

In het buitenland: Théâtre National en Théâtre de Rideau Bruxelles België, Opera Köln Duitsland, National Theatret Oslo, Tromsø, Molde; Noorwegen, Rome Italië, Kopenhagen Denemarken.

Ontwikkelde een aantal grote multimedia spectakels o.a. 100 jarig jubileum S.H.V.(Paul Fentener van Vlissingen), de openingsmanifestatie van het Olympisch Stadion Amsterdam,  opening Spoorwegmuseum Utrecht, de officiële opening van de Betuwe route en openingsvoorstelling t.g.v. de uitreiking Erasmusprijs (Jürgen Habermas) 2013.

Otwikkelde de laatste jaren visueel-concertant muziektheaterperproducties o.a. met Andreas Scholl, Gerrit Komrij, Carel Kraayenhof, Jordi Savall.

Van 1989 tot en met 1995 als docent theatervormgeving verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Tilburg. Tot 1998 gastdocent aan de Rietveld academie in Amsterdam. 1995-96 gastdocent  drama aan Statens Teaterhogskole, Oslo
Van 1999 tot en met 2003 Artistiek Leider van Productiehuis Cinema de Liefde in Amsterdam.
Van 2003 tot heden gastdocentschappen o.a. Fontys Conservatorium Tilburg/ Maastricht/Groningen  en coach liedinterpretatie en podiumpresentatie voor musici en zangers, decorontwerp aan de toneelacademie Maastricht en Circusregie Codarts Rotterdam.

Medeoprichter Magogo kamerorkest (concept nieuwe concertpraktijk) Tilburg.
Regissseerde aantal barok-opera’s, die aangeboden werden door het Koninklijk Huis, als Staatsgeschenk aan respectievelijk de Deense Koningin en de Italiaanse President.
Ontving de volgende prijzen/onderscheidingen:
1987 de P.U.G. penning van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en      Wetenschap.
1991 Noorse Staatsprijs “Beste voorstelling van het jaar” voor “De goede mens van Sezuan”,  een voorstelling met decors van sneeuw en ijs in de top van Noorwegen.
2005 Nominatie John Kraaijkamp Musical Award voor het decor van Passion (Sondheim).
2006 John Kraaijkamp Musical Awarrd voor Beste Ontwerp. Jesus Christ Superstar
2007 Cultuurprijs Fentener van Vlissingenfonds voor gehele oeuvre.
2013 Nominatie John Kraaikamp Musical Award voor decor Aspects of Love

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: