Het verhaal

Il Bosco dell’amore ofwel “#Me too”… sinds de klassieke oudheid…

Il Bosco dell’amore is een luchtige bewerking van de Cavalli opera ”Gli Amori d’Apollo et di Dafne”, gebaseerd op een libretto van Giovanni Busenello. Het is het klassieke verhaal van de god Apollo die probeert de Nymph Dafne te schaken, zij is daar in het geheel niet van gediend. Het moment dat hij haar bijna weet te overmeesteren verandert zij in een boom, waardoor zijn acties tevergeefs bleken te zijn.

Het is verwonderlijk om in een opera van circa 400 jaar geleden dezelfde argumenten tegen te komen die het machtsmisbruik en de intimidatie in onze huidige tijd kenmerken: “Ik ben Apollo, een god en daarom moet je mij liefhebben”

Het is één van de eerste opera’s die in Venetië, in de commerciële theaters, voor een openbaar publiek werden opgevoerd; dus niet meer exclusief voor de hooggeplaatsten aan de hoven. Dat hield o.a. in dat de thematiek wereldser, aardser en minder melodramatisch werd en de effecten spectaculairder. Dat is precies de reden om dit stuk op de locatie Landgoed Leusderend in Leusden uit te brengen. Waarbij het van groot belang is dat de scènes dynamisch en aansprekend zijn. Komisch uitvergrote emoties die zich afwisselen met momenten van hoop, wanhoop en levenslust die plots omslaan in ontroerende en dramatische klaagzang.

Kortom een meer dan enerverende vertelling over machtsmisbruik en liefdesdriften, standvastigheid en eigenwaarde op fantastische muziek van toen en in een herkenbare enscenering van nu.
Zie hier twee fragmenten van uitvoeringen zoals het oorspronkelijk werd gespeeld

 

%d bloggers liken dit: